Go to Top

Napvitorla

Vesta Outdoor logo smallVállalatunk széles kültéri termékcsaládjának, a Vesta Outdoornak a részeként a napvitorla lehet a megfelelő választás.

Napvitorla, az ideális árnyékoló

A napvitorlát valószínűleg már a vadászó, gyűjtögető életmódot folytató őseink is ismerték, ahogyan régóta használják a sivatagban élő emberek ma is, akik kénytelenek a tűző napsütés elől botokkal kifeszített állatbőrök, növényi hálók, rácsok, fonatok vagy textília árnyékába húzódni. Napjainkban a vitorla szó a szél energiájával mozgó hajók révén közismert elsősorban. A napvitorla és a hajóvitorla között azonban anyagukban és alakjukban is alapvető eltérések vannak. Míg a hajók vitorlái a különböző szélviszonyokra készülnek, hiszen hatékonyságuk és használhatóságuk a szélenergia hasznosításától, összegyűjtésétől függ, ezért az egyes sarokpontokat összekötő egyeneshez képest domborúak, vagyis a cél az, hogy minél több szelet „fogjanak be”.

A napvitorlánál ezzel szemben az árnyékolás a fő cél, de fontos az is, hogy a szél ne szakítsa le, ne rongálja meg, ugyanakkor ne lógjon be, ne legyen gyűrött, ne gyűjtse össze se a port, se a csapadékot. A nap UV-sugarainak álljon ellen, színe ne fakuljon, anyaga ne veszítse el rugalmasságát, a rögzítési pontok bírják az egyedi, lökésszerű terhelést is. Ezen szempontok miatt a napvitorlák a sarokpontokat összekötő egyeneshez képest mindig homorúak, így a rögzítési pontokban ébredő húzóerő hatására nemcsak a széle feszül meg, hanem a belső felület is kisimul, gyűrődésmentes lesz.

Kérjen árajánlatot!

Kérjen ajánlatot még ma, vagy kérje díjmentes felmérésünket!

Hívjon minket: +36-1-781-1880

Hogy tudok napellenzőt rendelni?

A legegyszerűbb módja a díjmentes helyszíni felmérés. Ha megvan az elképzelés akkor az Árajánlat kérése ikonra kattintva röviden írja le, a hozzávetőleges méreteket és elképzelést (szín, minta, kézi, vagy motoros vezérlésű, stb.) így kollégánk küld önnek egy előzetes kalkulációt. Ha megfelelő az ár önnek, akkor egyeztetünk egy időpontot díjmentes helyszíni felmérésre, ahova magunkkal visszük a szín és anyagmintákat. De ha ön szívesebben jönne be bemutatótermünkbe kiválasztani a megfelelő napellenzőt akkor szeretettel várjuk.

A napvitorla „felfedezése”

Néhány éve tűnt fel a kültéri árnyékolástechnika világában a napvitorla, mely egy új fajta árnyékoló terszra.  Eleinte az építészek által megálmodott környezetben, projektek részeként volt látható, majd családi házak, villák kertjében, teraszán, közösségi létesítményekben, óvodák, strandok, éttermek funkcionális és díszítő elemeként is megjelent. Változatos színe és formája új lehetőségeket kínál, egyúttal új kihívást is jelent. A napvitorla ma már nem csupán divat, hanem egy új életérzést is kifejez. A karcsú, légies napvitorlák, a szinte láthatatlan feszítőelemek a szabadság, a gondtalan repülés érzését erősítik. Szédítő a levegő óceánjában lebegő színes napvitorlák látványa, ráadásul gyakran olyan árnyékolási problémák megoldására is képes, ami más árnyékolóval kevésbé jól, vagy egyáltalán nem oldható meg.

Az ideális árnyékoló teraszra

A napvitorla a nap járása szerint célszerűen elhelyezett, a tűző napsugaraktól és az UV-sugaraktól védő, a sarokpontokban megfeszített fix, állítható vagy kitekerhető árnyékoló teraszra.

A fix napvitorlák csak hurkolt, mikrohézagos hálóból készülhetnek, mivel az esővíz lefolyik róla, vagy átcsöpög, a szél pedig átfúj rajta, nem tépi le. Terhelhetőségét a sarokpontokban elhelyezett korrózióálló acélkarikák és a homorú ívekbe varrt hevederszalagok biztosítják.

Az állítható és a kitekerhető napvitorlákat gyárthatjuk vízlepergető kikészítésű egyszínű ponyvából is. A csapadék és a szél okozta károsodás ezeknél a típusoknál megelőzhető a napvitorlák dőlésszögének (minimum 25°) változtatásával vagy az árnyékoló textília feltekerésével.

Márciustól egészen októberig használható, mivel csak az ónos eső, jég és hó okoz kárt benne. Több napvitorla összeépítésével reggeltől estig hatékonyan árnyékol és egyedülálló látványt biztosít. A színek és a formák gazdag választékával a napvitorla az ideális árnyékoló teraszra vagy a kertbe is. A napvitorla sarkai textilfeszítőkkel az épületek homlokzatához, tetőgerendákhoz, szarufákhoz, faszerkezetekhez, kerítésoszlopokhoz, pergolákhoz, lugasokhoz, fából vagy fémből készült oszlopokhoz, egyedi konzolokhoz rögzíthetők.

Fix napvitorlák

 A legegyszerűbb típus, amelyben az árnyékoló textíliát fixen az épület falához, szarufához, tetőgerendához, kerítésoszlophoz, pergolához vagy erre a célra a talajba süllyesztett, illetve betonozott, vagy térbetonra, járófelületre karimával lefogatott fa- vagy alumínium- esetleg acéloszlopra rögzítjük.

A napvitorla rögzítési pontjainak helyét, magassági pozícióját először hevederes feszítőkkel ki kell jelölni úgy, hogy ne akadályozza alatta a mozgást, és a textília sehol se lógjon be. Fontos, hogy a feszítőerők a sarokpontok szögfelezői által kijelölt irányban dolgozzanak. Ekkor a vitorla ki fog simulni.

A próbafeszítéskor ellenőrizni kell a napsugarak érkezési irányát is. A végleges rögzítést már a megrendelő által is elfogadott módon és magasságban végezzük el szemes rögzítő csavarokkal, menetes feszítőkkel, lánccal (100-500 mm között) vagy drótkötéllel (400-1500 mm között), karabinerrel, sheklivel,
menetes láncszemmel.

Az általunk telepített oszlopokat a függőlegestől 15° -kal kifelé megdöntjük, így a húzóerők jelentős része a talajba szorítja, és kevésbé tudja kihúzni a tartószerkezetet.

Évszakváltáskor, a hőmérséklet hirtelen megváltozásakor, vagy a vihar, eső okozta károk elhárításakor lehetőség van a feszítőerők módosítására, a sarokpontok kismértékű áthelyezésére is.

Őszi vitorlabontáskor (szeptember végén) minden feszítést ki kell lazítani, majd a feszítőelemeket – nem szétszedve – az árnyékoló textíliával együtt szárazon kell becsomagolni, hogy a tavaszi felszereléskor (márciusban) ugyanúgy kerüljön vissza, esetleg az igényeknek megfelelően lazítva vagy meghúzva az egyes sarokpontokat.

Maximális méret: 25 m²

Állítható napvitorlák

Az állítható napvitorlák azt a lehetőséget kínálják a szomszédok által irigyelt és remélhetőleg elégedett tulajdonosnak, hogy az időjárás és az igények változását a sarokpontok magasságának változtatásával követhetjük.

A különböző típusok, mint egy építőszekrény rendszerű termékcsalád, nagyon sok közös alkatrészt tartalmaznak és természetesen néhány különleges részegységet is. Alábbiakban az állítható napvitorlacsalád fő egységeit, az úgynevezett „árbócprofilt” és a sarokpontok feszítését mutatjuk be, majd ezek
sokoldalúságának bizonyságául az egyes napvitorla típusokat.

IDEA tartóoszlop

Az IDEA tartóoszlop az állítható napvitorlák fő egysége, amely extrudált alumíniumprofilból készül, natúr eloxált felületkikészítéssel. A 70×85 mm befoglaló méretű ún. „árbócprofil” a különleges kialakítású, kedvező inerciájú belső hornyokkal biztosítja a megfelelő szilárdságot, az ébredő húzóerők csak
minimális, szabad szemmel nem látható rugalmas deformációt okoznak. A textília felőli széles horony belső oldalán lévő fél-fecskefarkas nútok vezetik a műanyag csúszkát, amely a rozsdamentes acél húzókarral az oszlop teljes magasságában végighúzható.

A napvitorla sarokpontjainak megerősítése érdekében háromszög alakú rozsdamentes gyűrűket, acélkarikákat (4) varrunk a 40 mm széles feszítőhevederekbe a mellékelt ábrán látható módon. A D6 mm kötelet (3) átfűzzük a háromszögeken, az alumínium kézi kötélfeszítő (2) felső furatán átvezetve kettős csomóval (6) karabinerhez (1) rögzítjük, az alsó furaton átvezetett kötelet pedig az oszloptávolságtól függően egyes csomóval (7) lezárjuk. A kívánt hosszban előkészített textilfeszítő kötelet (3) a karabiner (1) kinyitásával a húzókarba (5) akasztjuk.

A sarokpontok feszítését az oldalt látható módon végezzük el. Először a tartóoszlop mögött állva mellmagasságban a kézi kötélfeszítővel (2) a napvitorlát megfeszítjük, majd ezután emeljük fel a húzókarral a kívánt magasságba. Ha szükséges, akkor az egyes kötélcsomóval (7) rövidíthető vagy növelhető a feszítő kötél (3) hosszúsága. A kötélfeszítő (2) elengedve önzáróan feszesen tartja a kötelet (3) és az árnyékoló textilt.

 

A sarokpontok magasságának beállítását csak valamennyi kötélfeszítő rögzítése után végezzük el. A rozsdamentes acélból gyártott húzókart (5) az alsó fogantyúnál megemeljük, ezáltal az oszlophoronyban lévő műanyag csúszka alján lévő féket oldjuk, majd felfelé vagy lefelé elmozdíthatjuk. Ha a fogantyút elengedjük, akkor a feszítő kötél (3) a húzókart (5) felül megemeli. Ekkor a húzókar a rögzítő tengelye körül elfordul és az alsó excentrikus nyúlványa a horonyban lévő műanyag csúszka hasított alját a horony hátsó falának feszíti és a beállított magasságban önzáróan rögzíti.

A napsütés irányától függően a sarokpontok magasságának változtatásával a napvitorla az igényeknek megfelelően a fentiek szerint beállítható, akár egy hegedű, áthangolható.

Az IDEA alumínium tartóoszlopok és a kötélfeszítők segítségével sokféle árnyékolási probléma megoldható a családi házak kertjében, vendéglők teraszán, közösségi épületek udvarán, játszótereken, sport- és szórakoztató létesítményekben. A fix és az állítható rögzítési pontok szinte végtelen lehetőséget kínálnak, amelyekből néhányat bemutatunk a továbbiakban.

PARTY állítható napvitorla

Nyitott teraszok, kerthelyiségek részére ajánljuk elsősorban ezt a típust, amelyben az IDEA 90°-os, vagy kifelé döntött 75°-os natúr eloxált alumínium tartóoszlopok biztosítják a napvitorla sarokpontjainak magassági beállítását (keleti vagy nyugati oldalon) D6 mm kötélfeszítőkkel. Az épületek falán lévő
rögzítések fix vagy akár állítható magasságúak is lehetnek. A napsütéses hónapok elmúltával egyszerűen lebontható a napvitorla, a karabinerek könnyen kiakaszthatók a kötélfeszítők kilazítása után. A napvitorlát a feszítőelemekkel együtt csomagoljuk el szárazon téli tárolásra. Az alumínium tartóoszlopok rögzítése is bontható és így könnyen kiemelhetők.

Maximális méret: 25 m²

 

A PARTY állítható napvitorlák által egy terasz árnyékolására kínált számtalan lehetőség közül néhány példa.

COMFORT állítható napvitorla

Épületek teraszára, zárt udvarok, üvegházak, télikertek árnyékolására kínáljuk ezt az állítható napvitorlát, amelyben IDEA tartóoszlopok vagy faoszlopok (közterületeken, családi házak kertjében) biztosítják a háromszögletű, trapéz alakú és főleg négyszögletű vitorlák külső sarokpontjainak feszítését, illetve
magassági helyzetének beállítását. Az árnyékoló belső (homlokzatra vagy mennyezetre rögzített) oldala feltekerhető egy nútos acél csőtengelyre kézi csigahajtómű és hajtókar segítségével az alábbi ábrákon látható módon, míg a külső oldalon alumínium homlokprofillal vagy acélkarikákkal feszítjük meg.

Az épületek homlokzatára, erkélyek mennyezetére, szarufákra felerősített alumíniumkonzolok közé szerelt hengerre tekert napvitorla letekerhető és kifeszíthető. Beállításkor, illetve dőlésszögének változtatásakor meglazítjuk a napvitorlát a kézi csigahajtóművel, majd a külső oldal beállítása után megfeszítjük.

Homlokprofilos feszítéskor (COMFORT-H típus) a textília egyenletes terhelését a D6 mm kötélzeten mozgó kötélcsiga segíti, amelyet karabinerrel közvetlenül az IDEA oszlopon mozgó rozsdamentes acélból készített húzókar furatába akasztjuk, vagy nagyobb távolság esetén D6 mm köteles kézi textilfeszítő készlettel is kiegészíthetjük.

Karikás feszítéskor (COMFORT-K típus) a vitorla a homorú ívekbe varrt 40 mm hevederszalagok segítségével a szögfelező irányában telepített IDEA oszlopokkal vagy faoszlopokkal feszíthetők a D6 mm köteles textilfeszítő készlettel.

 

Téli tároláskor a napvitorlát a hengerre feltekerjük, míg az alumínium tartóoszlopokat akár ki is emelhetjük. Szükség esetén védőtető is felszerelhető az épület homlokzatára.

Maximális méretek: szélesség 6 m, kinyúlás 6 m, felület 36 m²

A feszített napvitorla szerkezetünknél a feltekert textil két oldalán gyűjti a feszítéshez szükséges kötélzetet. Ennek eredményeként fontos tudni, hogy két oldalt 17-17 cm-rel kisebb a ponyva mint a szerkezet mérete.

Kitekerhető napvitorlák

A kitekerhető napvitorla különleges, és látványos árnyékoló teraszra, amely a denevér kinyitott szárnyaihoz hasonló alakjával védi a tűző napsugarak ellen az alatta tartózkodókat. A sarokpontokban oszlopok vagy konzolok biztosítják az átlója mentén nútos acél csőtengelyre kézi hajtómű vagy motor segítségével feltekerhető négyszögletű árnyékoló textília feszítését, illetve magassági helyzetének beállítását.

ROYAL kitekerhető napvitorla

Családi házak, éttermek teraszának, játszóterek, medencék árnyékolására kínáljuk ezt a típust, amelynek négy sarokpontját IDEA 90° vagy kifelé döntött 75° natúr eloxált alumínium oszlopokhoz, vagy az épületek falához erősítjük.

A ROYAL típusú napvitorla számtalan elhelyezési lehetőséget kínál, amelyekre 4, 3, 2 és 1 oszlopos kivitelben az alábbi ábrák mutatnak példákat, sőt a belső udvarok árnyékolása is megoldható, akár oszlop nélkül is.

ROYAL kitekerhető napvitorla jellegzetes kialakítása látható az alábbi vázlaton az A, B, C és D sarokpontok kijelölésével:

„A” sarokpont a nútos acél csőtengely alsó rögzítési pontja, ahol a kézi hajtókaros, végütközős kúpkerékhajtó található (H=2,2-2,5 m).

„B” sarokpont a napvitorla legalacsonyabb pontja, amely terelőcsigákkal a D6 mm textilfeszítő kötélzettel az árnyékoló textil alsó sarkát húzza, majd kötélbikára tekerve rögzíti, illetve a napvitorla becsukásakor kilazítja (H=2,0-2,5 m).

„C” sarokpont a nútos acél csőtengely felső rögzítési pontja fali rögzítőtalppal vagy IDEA oszloppal, csuklós rögzítéssel (H=3,0-4,5 m).

„D” sarokpont a napvitorla legmagasabb pontja, amely terelőcsigával a D6 mm textilfeszítő kötélzettel a textília felső sarkát húzza (H=3,5-5,5 m).

„E” pont az „AC” oszlopfeszítő D4 mm kötél és a”BD” textilfeszítő D6 mm kötél metszéspontja, ahol egy forgatható csiga segíti a két kötél akadásmentes találkozását.

„B” és „D” sarokpontokban a kötélzet és a terelőcsigák optimális működése miatt legalább 600-800 mm távolságot kell biztosítani a rögzítési pont (oszlop, konzol) és a napvitorla (szögfelező irányban feszített) sarka között.

ROYAL napvitorla fő egységei

– „AC” napvitorlahenger: 2 db M20 menetes orsó 2-2 db rögzítő anyával + 2 db csuklós tengelykapcsoló + 1 db kúpkerékhajtómű + 1 db hajtókar + D78 hengerdugó + D78 nútos acélhenger.

– „AC”oszlopfeszítő: D4 mm kötél + 2db kötélszív + 2 db kettős kötélbilincs + 1 db M6 menetes feszítő + 2 db gyűrűs csavar M8x12, rögzíthető csúszkával.

– „BD” textilfeszítő: D6 mm kötél + 2 db kötélszív + 2 db kettős kötélbilincs + 1 db forgatható csiga.

– „B” kötélzet: D6 mm kötél + 1 db fix csiga + 1 db billenő csiga + 2 db műanyag kötélrögzítő bika + 1 db gyűrűs csavar M8x12, rögzíthető csúszkával.

OPCIÓ: a „B” sarokponton az oszlopra 2×3-as csigasor is rendelhető a nagyobb méretű és tömegű (10 m² felett) vitorla feszítésére.

– „D ” kötélterelő: 1db billenő csiga + 1 db gyűrűs csavar M8x12, rögzíthető csúszkával.

OPCIÓ: a textília dőlésszögét is állíthatjuk, ha a „D” sarokpont IDEA oszlopra kerül, és a fix magasságú csiga helyett húzókarba szerelt csigával vezetjük vissza a D6 mm kötélzetet az „E” ponton keresztül a „B” pont felé.

ROYAL kitekerhető napvitorla működtetése

1. A napvitorla kinyitásakor az árnyékoló textíliát az „A” oszlopnál lévő kézi hajtókaros hajtómű segítségével teljesen (vagy az igényeknek megfelelő mértékig) letekerjük a nútos acélhengerről, egészen a szereléskor beállított véghelyzetig. Ekkor a hengeren még egy teljes körülfordulásnyi anyag marad.

A „B” oszlopnál meghúzzuk a kötélzetet a kívánt feszesség biztosítása érdekében, 10 m² felett csigasor segítségével, majd az IDEA oszlop oldalán lévő kötélbikákra rögzítjük. A szabadon maradó kötélvéget pedig a szarvakra tekerjük fel és önzáróan csomózzuk.

A napvitorlát feszíthetjük az „A” oszlop 1:7,8 áttételű hajtóművének kíméletes visszatekerésével is, de ekkor kissé csökken az árnyékolt felület, majd a kézi hajtókar leakasztható és a vendégek, gyerekek elől elzárható.

2. A napvitorla becsukásakor a „B” oszlopnál oldjuk a kötélzetet, majd a kézi hajtókart az „A” oszlopnál lévő hajtóműbe akasztva a nútos acélhengerre feltekerjük az árnyékolót. Végül a kötélzetet visszafeszítjük és a „B” oszlopon lévő kötélbikákra rögzítjük. Ebben az állapotban a napvitorla esőben, szélben
vagy akár télen is elviseli az időjárás viszontagságait. A nedvességet azonban célszerű a textíliából minél hamarabb kiszárítani a csapadékos időjárás elmúltával.

Ősszel teljesen lebontható a szerkezet, még az oszlopok is kiemelhetők, majd tavasszal újra felépíthető a napvitorla, amelyhez a gyártó cég felajánlja szakszerű segítségét.

Maximális méretek: szélesség x kinyúlás 4,5 x 4,5 m, tengelyhossz 7 m, felület 20 m², az oldalak aránya max. 1 : 1,2

ROYAL-PLUS kitekerhető napvitorla

A ROYAL-PLUS kitekerhető típus kifejlesztésével a napvitorla működtetését kívántuk kényelmesebbé tenni, ezért kínáljuk az alábbi kézi és motoros termékeket. Mindkét kivitel közös jellemzője, hogy az „AC” sarokpontok között lévő nútos acélhengerre kötéldobot erősítettünk. Erre tekeredik fel, illetve
erről tekeredik le a napvitorlát mozgató és feszítő kötélzet.

1. A napvitorla kinyitásakor az árnyékoló textíliát az „A” oszlopnál lévő kézi hajtókaros hajtómű segítségével teljesen (vagy az igényeknek megfelelő mértékig) letekerjük a nútos acélhengerről, egészen a szereléskor beállított ütközős véghelyzetig, mint egy csuklókaros napellenzőt. A hengerről letekeredő
textilt folyamatosan húzza a „B” és „A” oszlop közötti D4 mm feszítőkötél, amely az „A” oszloptetőben lévő 2 db forgó-billenő csigán keresztülvezetve feltekeredik a nútos csőtengelyen lévő kötéldobra.

Mivel a letekeredő textilrétegek vastagsága csökken, ezért a a nagyobb átmérőjű dobra feltekeredő D4 mm kötél egyre jobban feszíti a vitorlát. A legjobban a külső véghelyzetben. Ekkor a hengeren még egy teljes körülfordulásnyi anyag marad, majd a kézi hajtókar leakasztható és elzárható.

2. A napvitorla becsukásakor az „A” oszlopnál lévő kézi hajtókaros hajtóművel a nútos acélhengerre feltekerjük a textíliát. A kötéldobról letekeredő D4 mm kötél lazítja a kisebb átmérőre tekeredő vitorlát, amelyet azonban a „D” oszlopban elhelyezett feszítőrugó folyamatosan kompenzál. A „D”
oszlopban lévő felső bevezető csiga a vitorla egyenletes feltekeredését segíti.

A kötéldobra tekeredő D4 mm feszítőkötél jelentős „PLUS” kényelmet biztosít a működtetésben, hiszen csak egyetlen hajtókarral kell ki- vagy betekerni a terméket, a szereléskor beállított optimális feszességet hosszú ideig megtartja, sőt a „D” oszlopban elhelyezett feszítőrugó a textília és a kötélzet idő- és
időjárás okozta méretváltozásait is kompenzálja.

A ROYAL-PLUS motoros kitekerhető napvitorla szerkezeti kialakítása teljesen megegyezik a kézi hajtókaros hajtóműves típussal, csak a nútos acélhengerbe NHK csőmotor kerül, amely már kapcsolóval, távirányítóval vezérelhető, sőt automatizálható is fény- és szélérzékelővel.

Maximális méretek: szélesség x kinyúlás 6 x 6 m, tengelyhossz 9 m, felület 36 m², az oldalak aránya max. 1 : 1,2 lehet.

ROYAL kitekerhető napvitorla

ROYAL-PLUS kitekerhető napvitorla