Go to Top

Tökéletes árnyékoló teraszra

A beltéri árnyékolás elkészültével, gyakran elhanyagoljuk a kültéri árnyékolás technika megtervezését és kivitelezését. Pedig ez is legalább olyan fontos, mint a belső terekre készített megoldások. Nyáron otthonunk leginkább frekventált része a teraszunk. Ezekben a hónapokban a megfelelő árnyékolás kulcsfontosságú, ezen múlhat, hogy tudjuk-e használni és kényelmesen kiélvezni a teraszunk adta lehetőségeket barátainkkal, családtagjainkkal.  Szerencsére számos megoldás közül választhatunk.

Könyökkaros napellenző szerkezete

Az épület kialakítása mellett a stílusa is meghatározza, hogy milyen technikát használjunk.

A legkedveltebb megoldás a könyökkaros napellenző, mivel könnyedén felszerelhető családi házaknál mennyezetre, oldalfalra, vagy akár szarufára is. Alapvetően hajtókaros megoldással lehet mozgatni, de elérhető motoros kivitelben is, ami rendkívül praktikus, a kényelem mellett gondoskodik a napellenző védelméről, ha nem vagyunk otthon, például egy hirtelen jött vihar esetén.  Ez a megoldás nem csak otthonunkban tökéletes árnyékoló teraszra, hanem üzletek, éttermek vagy kávézók teraszának árnyékolására is remekül használható.

Egy másik népszerű árnyékoló teraszra, a napvitorla. Ez az árnyékolási technika a legrégebbi, mivel alkalmazása több ezer éves múltra tekint vissza, azonban a modern építészetben csupán pár éve jelent meg.  A hajóvitorlától eltérő anyaga van, mivel itt fontos a szélnek, esőnek, napsütés hőjének és fakító hatásának való ellenállás. Több kivitelben is elérhető, állítható illetve feltekerhető, és fix rögzítéssel is rendelhető. Az állítható és feltekerhető típusú vízlepergető ponyvával is kérhető.  További előnye, hogy szinte egész évben használhatjuk strapabíróságának köszönhetően. Igazán egyedi és extravagáns megjelenést adhat teraszunknak.

A harmadik kedvelt árnyékoló teraszra, az ollókaros napellenző, mely elsősorban nagyobb teraszok, például éttermek, bárok vagy kávézók esetében remek megoldás. Az épület oldalára vagy homlokfalára rögzítve egyoldalas, de acéloszlopra erősítve kétoldalas kivitelben is elérhető. A hagyományos napellenzőkkel szemben jóval nagyobb a teherbírása az ollókaroknak köszönhetően. Ami a működtetést illeti, lehet kézi, hajtókaros, valamint motorikus is. Az utóbbi megoldás időjárásfüggő vezérléssel is kérhető, így egy hirtelen jött szélvihar, vagy jégeső nem tehet kárt a ponyvában.