Go to Top

Bambusz roló

A bambusz örökzöld, évelő növény, mely Ázsiában és Ausztráliában őshonos. Van olyan fa, amely 30 méternél is magasabb, a szárvastagsága pedig több, mint 15 cm. De általánosságban 3 és 10 méter közötti magasság jellemzi, maximum 5 cm vastag szárral. Nem csak bambusz rolót készítenek belőle, hiszen rugalmas szára, rendkívüli hajlékonysága és alacsony súlya miatt nagyon sokrétűen hasznosítható növény. Bútor, állványzat, hangszerek, tutaj, kerítés készítésére is gyakran használt, de még hidakat, épületeket is készítettek belőle.

A roló szót árnyékolástechnikai megoldásokra használják, régen a redőny szinonimájaként is élt a köztudatban. Ma már kicsit másfajta megoldásokra használjuk a roló szót, mint a redőnyt. Jellemzően textilből, fémből, műanyagból vagy fából készülő termékek, melyek közül a fémből készülőt kültéren, a textilből, műanyagból vagy bambuszból készülő rolót beltéren alkalmazzák. Bár találkozhatunk vele taraszokon is.

A bambusz roló lehet sűrűbb vagy ritkább szövésű, kisebb vagy nagyobb vastagságúra vágott fa szeletekből összerakott. Mechanikáját tekintve lehet rejtett vagy látható mechanikájú, és lapozódva vagy gördülve összehúzható technika választására is van lehetőség. Ami a színét illeti, szinte végtelen a lehetőségek tárháza, de a leggyakrabban alkalmazott színek a barna, bézs különböző árnyalatai, a fehér és ritkábban még a szürke vagy fekete. Ezek kombinációja is elképzelhető, hiszen a csíkos bambusz rolók is nagyon keresettek.

A fából készült rolók keleties, naturális hangulatot árasztanak. Legtöbben emiatt választják otthonukba. Nagy népszerűségnek örvend, hiszen természetes anyagokból készül, és otthonosabbá, barátságosabbá tesz minden helyiséget. Ha belső terekhez választanánk, jól illik több lakberendezés stílushoz, többféle nyílászáróhoz is. Akár kombinálhatjuk más árnyékolástechnikai megoldásokkal is. Sokan választják teraszuk árnyékolására is, hiszen a fa gerendákból készült terasz remek kiegészítője.