Go to Top

A raffroló sokszínűsége

Igazán fontos döntés kiválasztani, hogy milyen árnyékolástechnikával szereljük fel lakásunkat. Lényeges, hogy átgondoljuk, milyen jellegű megoldást alkalmazzunk, és az illik-e az otthonunkban kialakított stílushoz. A kiválasztott árnyékolási mód alapvetően meghatározhatja a belső terekhez megálmodott hangulatot, stílust.

Egyedi római és raffroló megoldások

Fontos tisztázni a két módszer különbségét: a római roló teljesen kifeszíti az anyagot, a francia raffroló nem feszített, nem simul ki se leengedett, se felhúzott állapotban. A leggyakrabban választott technikák közé tartozik. Mivel egy kifeszített, nagy felületű anyagról van szó, igazán elengedhetjük fantáziánkat, ezért a mintázat lehet erőteljesebb, nagyobb motívumokkal tarkított is. A raffrolók számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek. A leginkább fontos jellemzőjük, hogy személyre szabható és egyedi megjelenést biztosítanak a lakásnak. Az anyagfelhasználás mennyiségét tekintve töredéke a hagyományos függönyének.   A római- és raffrolóhoz szinte bármilyen anyagot alkalmazhatunk, ezért a modern, a klasszikus vagy a minimalista stílust kedvelők is megtalálhatják a megfelelő megoldást.

Könnyű elhelyezés

A rolószerkezeteket rögzíthetjük a falra, a plafonra, de akár fúrásmentes megoldással a nyílászáróra is felszerelhető. Mivel kis helyigényű, így remek választás lehet a lakás szűkösebb részeinek árnyékolásának megoldására, mint pl.: dolgozószoba, gyerekszoba, konyha vagy akár a fürdőszoba. A rolók megrendelésénél először az anyagot válasszuk ki, ami számtalan megoldást rejt magában, akár választhatunk roletta vásznat is, ami nagyszerű rusztikus hatást kelt.  A következő lépés, hogy kiválasztjuk a hozzá megfelelő rolószerkezetet. A könnyebb, áttetsző, de akár sötétítő anyagokhoz is ideális megoldás lehet a raffroló szerkezet, mivel rendkívül hosszú élettartamot kínál.

Amire fontos figyelni

Az ablak feletti résznek legalább 20-25 cm-es nagyságot érdemes hagyni, mivel ide gyűjti fel az anyagot a rolószerkezet, hogy ne akadályozza a nyílászáró nyitását illetve a becsukását. További fontos szem előtt tartani, hogy érdemes legalább 5 cm-rel szélesebbre készíteni, mint maga az ablak, mert így takarja le megfelelően az egész ablaknyílást.